Dávid B. z kauzy BMG a Horizont nenastúpil do väzenia, súd vydá zatykač

20.02.2012 Pezinok

Bratislava 20. februára (TASR) - Dávid B., ktorý je na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku obžalovaný z tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, nenastúpil do väzenia za spreneveru. ŠTS ho odsúdil na päť rokov ešte v novembri 2010 a keďže Najvyšší súd SR tento rozsudok potvrdil 19. januára tohto roku, Dávid B. mal ísť ešte na 3,5 roka za mreže. Súd mu totiž do päťročného trestu započítal jeden a pol roka z takmer piatich, ktoré v minulosti strávil vo väzbe.

\"Podľa evidencie generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže menovaný odsúdený nenastúpil na nariadený výkon trestu odňatia slobody v stanovenom termíne, o čom bol informovaný Špecializovaný trestný súd,\" povedal TASR hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková potvrdila, že \"súd robí v tejto veci príslušné kroky v zmysle trestného poriadku\". Dodala, že ďalším krokom bude vydanie zatykača.

Dávida B. odsúdili v novembri 2010 za spreneveru 5,6 milióna korún na päť rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Stíhanie za spreneveru bolo súčasťou kauzy tunelovania nebankoviek. Špecializovaný súd však rozhodol, že vec vylúči na samostatné konanie a ukončí. Okrem trestu väzenia má Dávid B. zaplatiť aj vzniknutú škodu vyše 185.000 eur. Jeho obhajca Roman Maťašovský dnes TASR povedal, že o Dávidovi B. v súčasnosti nemá informácie. Naposledy s ním hovoril pred troma týždňami a vtedy bol chorý.

Dávid B. na špecializovanom súde vinu zo sprenevery odmietal. Tvrdil, že za ňou stojí človek, ktorého splnomocnil na disponovanie s bankovým účtom. Podľa obžaloby boli pod dohľadom Dávida B. najskôr prevedené peniaze z účtu jednej firmy na účet druhej, potom vybraté v hotovosti a použité na zaplatenie fiktívnych prác.

Jozefa M., Patrika P. a Dávida B. prokuratúra viní v kauze tunelovania nebankoviek z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny, podvodu. Špeciálny súd odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, no Najvyšší súd SR neskôr verdikt zrušil. Dávida B. pôvodne odsúdili v tejto kauze na 11 rokov väzenia a Patrika P. na desať rokov. Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov sa na špecializovanom súde stále neskončil.
 

Vyberte región